Relatietherapie

“Relatietherapie gaat altijd over liefde, liefde voor jezelf en liefde voor de ander “

 

Relatietherapie is een vorm van systeemtherapie. De meeste relaties zitten wel eens in een dip. Maar als de problemen groter worden of langer duren, kan het fijn zijn om daar met een relatietherapeut over te spreken. In een relatie ben je samen verantwoordelijk voor die relatie. Relatietherapie is dan ook iets wat je samen doet. Vaak lukt het om na relatietherapie je meer emotioneel verbonden te voelen met elkaar.

Er zijn verschillende redenen waarom je samen voor relatietherapie kiest:

  • Je raakt elkaar kwijt in de drukte van alle dag, kinderen, werk en andere verplichtingen.
  • Je mist intimiteit, het vuur is gedoofd. Je kunt elkaar op seksueel gebied niet meer bereiken.
  • Jullie communiceren niet meer met elkaar. Of op een manier waarop er steeds spanning of ruzie ontstaat. “we begrijpen elkaar niet meer”
  • Jullie relatie komt in een andere fase. Bijvoorbeeld door de komst van de kinderen, een van de partners wordt werkloos of stopt met werken, de kinderen gaan uit huis.
  • Een van de partners heeft een psychiatrische diagnose die invloed heeft op de relatie. Bijvoorbeeld autisme, depressie.
  • Na een groot verlies, zoals een overlijden, kunnen partners elkaar kwijt raken.
  • Hoe kun je verder met elkaar na ontrouw, overspel of verliefdheid op een ander.
  • Je hebt besloten te scheiden. Hoe kun je dit zo goed mogelijk doen, met behoud van een goede ouderrelatie, met name als er kinderen zijn.

 

Het gaat altijd over vastgelopen patronen in jullie relatie. Deze patronen zijn jullie vijand. Met elkaar ga je de patronen herkennen, ervaren welke emoties en behoeften er zijn verbonden aan deze patronen en hoe je uiteindelijk andere keuzes kunt maken en je met elkaar op een veilige manier kunt verbinden. Ik maak gebruik van de Emotionally  Focused Therapy van Sue Johnson. Een bekend boek van Sue Johnson is “Houd me vast”. Mijn ervaring is dat je niet al hoeft te kunnen praten over emoties. Dat kun je leren!

Zie voor meer informatie www.eft.nl/wat-is-eft.

                                                  

 

 

Janny van Es

Systeemtherapeut
Email: info@praktijkjannyvanes.nl
Tel. 06-21577403
Relationship solution and marriage therapy problem as a disconnected couple finding a way to connect as a sexuality or couple psychology concept with 3D illustration elements.